mijn top 5 documentaires van 2011

Okay, de eerste in het rijtje van lijstjes van “mijn top .. … van 2011“. Omdat ik dit jaar nóg meer films heb gezien dan voorheen heb ik ’t dit jaar wat onderverdeeld. Het was wederom vrijwel niet te doen om een kort lijstje te maken, dus ik heb naast m’n reguliere “top 25 films van 2011” (die volgt overmorgen) dit jaar ook “mijn top 5 komedies” (die volgt morgen) en dus ook deze “top 5 documentaires van 2011” opgesteld.

En in tegenstelling tot het top 25 lijstje is deze wel van ‘goed’ naar ‘net iets minder goed’.

 1. Cave of Forgotten Dreams
  Ik voel steeds meer verwantschap met Werner Herzogs “spirituele atheïsme”, en daar kwam ik vooral door deze documentaire over kunstzinnige grotschilderingen van 32.000 jaar oud achter.
 2. Inside Job
  De terechte Oscar-winnaar van vorig jaar, over de veroorzakers van de kredietcrisis, die nog altijd vrij rondlopen en hun zakken allang veel harder hebben gevuld met al dat bailout geld. En als we niet opletten nemen ‘ze’ Europa ook over…
 3. William S. Burroughs: A Man Within
  De schrijver van o.a. Naked Lunch was – net als Hunter S. Thompson – een ‘gun nut’ die niet alleen per ongeluk z’n vrouw tijdens een Wilhelm Tell-spelletje doodschoot, maar ook grote invloed had in de wereld van de literatuur, schilderkunst, cinema en zelfs punk-/rock-muziek (hij verzon bv. het woord “heavy metal”).
 4. Senna
  Echt Formule 1-fan ben ik niet, maar Ayrton Senna’s leven (en dood) was het perfecte onderwerp voor deze geweldige documentaire, die de Academy gewoon links laat liggen aankomende februari (???).
 5. Who Is Harry Nilsson? (And Why Is Everybody Talkin’ About Him?)
  Interessant kijkje in het leven van “The American Beatle”, alom gewaardeerd in de ‘music scene’.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat de beste documentaire die ik dit jaar gezien heb niet in bovenstaand lijstje staat, omdat die uit 2008 komt. Daarnaast mis je hier ook één van de meest verontrustende documentaires die ik dit jaar gezien heb, maar die komt uit 2009. Ik heb bij m’n lijstjes dit jaar namelijk gekozen om alleen films uit 2010 en 2011 te selecteren, die ik in 2011 gezien heb. Maar onderstaand lijstje zou je met bovenstaande kunnen mengen:

 • Collapse (2009)
  ‘Horror-documentaire’, waarin een onderzoeksjournalist vertelt wat er met de wereld gebeurt als de olie op is. En dat gebeurt veel sneller dan ‘ze’ toe willen geven (volgens hem dan hè).
 • Double Take (2009)
  Belgische Hitchcock-fan probeert de invloed van Hitchcock op de wereld, maar ook van de politiek op Hitchcock te duiden. Zeer interessant, en zeker nog een extra viewing waardig.
 • Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson (2008)
  Dit is dus eigenlijk de beste documentaire die ik dit jaar zag, over Gonzo-schrijver Thompson, die jij kent van Fear and Loathing in Las Vegas, Where the Buffalo Roam en/of The Rum Diary. Best wel een held..!
 • Searching for the Wrong-Eyed Jesus (2003)
  Documentaire die mij duidelijk maakte dat ik zelf behoorlijk narrowminded was richting religion crazy people in het zuiden van Amerika, waar muziek één van de weinige uitvluchten biedt.
 • The Wild and Wonderful Whites of West-Virginia (2009)
  Nadat White Lighting vorig jaar bijna op één in m’n top 25-lijstje stond, moest ik deze documentaire over Jesco White’s familie wel zien. And guess what: hij is niet de gekste van de familie!

Zo, ben benieuwd naar jouw lijstje en/of reactie…

3 Antwoorden aan “mijn top 5 documentaires van 2011”

 1. Jeeej! Het is weer lijstjestijd!

  Ik kijk maar zelden docu’s dus met dit eerste lijstje kan ik niet veel, maar ben erg benieuwd naar je volgende lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *