Wrecked (2010)

In de categorie “meest onbegrepen films van het jaar” staat Wrecked erg hoog. Deze “Adrien Brody wordt wakker in een gecrashte auto met geheugenverlies”-film gaat veel meer over z’n karakters route door ’t vagevuur, op zoek naar vergeving voor al dan niet begane zonden dan dat het over ’t plot van de film gaat. Want dat is inderdaad best mager. En niet dat het de film van ’t jaar is, maar het is wel zo’n film die ik misschien wel extra wil helpen, juist vanwege de slechte reacties op IMDb…

Internet heeft er voor gezorgd dat iedereen zijn of haar mening ongezouten kan uiten. Een open deur misschien, maar ik heb ook het gevoel dat hierdoor mensen hun meningen vaak extra kracht bij willen zetten, om maar op te vallen (?) in die grote brij van meningen. En daardoor worden bevolkingsgroepen makkelijker en lomper afgezeken (Geertje W. vaart hier wel bij), worden krantenkoppen GROOTSER (telegraaf, anyone?), en zijn reacties op bv. IMDb vaak ook extra aangezet. Zelf voel ik die drang ook wel eens, dus ik begrijp wel waar het vandaan komt, maar zeker op het gebied van cinema voel ik daarom ook wel eens de behoefte om een film te ‘verdedigen’ tegen mensen die iets niet door hadden en hun onbegrip dan (vaak onbewust, dus ik hoop niet oordelend over te komen) afreageren op de film, en deze dan maar superslecht vinden.
Zoals ik al zei: Wrecked is niet de beste film van ’t jaar, maar verdient wel meer dan die 5,1 op IMDb.

Het verhaal: Adrien Brody’s karakter is niet alleen z’n geheugen kwijt, maar gaat ook naamloos door de film. Dat is nodig voor het plotje, maar doordat er vrijwel geen dialogen in de film zitten spreekt ook niemand hem met z’n naam aan. Laat ik hem maar “Man” noemen, zoals op de aftiteling. Man wordt dus wakker in een auto die van een nogal hoge klif een bos in is gestort, met één been vast onder het ingedeukte dashboard en op de achterbank een dode vent. Iets verderop in het bos ligt nog een lijk onder een boom, en als blijkt dat de radio nog werkt hoort hij flarden van een nieuwsbericht over een bankoverval die nogal mis ging. Is hij één van de bankovervallers? Maar hoe heet hij eigenlijk? En wie is die vrouw die af en toe in hallucinaties opduikt?

Doordat er vrijwel niets wordt uitgelegd, moet je als kijker meegaan in zijn zoektocht. Op het moment dat hij zich iets herinnert, weten wij ook meer. En ik had wel al vrij snel door hoe het plot-technisch zou gaan lopen (verrassend is de film niet echt), maar ik ben wel best tevreden met de uitwerking. Hij besluit af te gaan rekenen met z’n demonen, want hij dient niet alleen te ontsnappen uit z’n benarde situatie, maar moet hij niet ook op de vlucht? En wie is die gast die de tassen met geld uit de kofferbak komt jatten? En waarom lijkt ie maar niet weg te komen..?

Ja, ik vond het een interessante film. Ik snap ook dat als je een simpele survival-film verwacht dat ie mogelijk tegenvalt, want ik weet niet of je van de film kunt genieten als je niet wat afstand kunt nemen en ’t allemaal iets ‘grootser’ kunt bezien. Ik moest zeker wel eens aan Herzogs Rescue Dawn denken, terwijl de meeste mensen op IMDb hem willen vergelijken met 127 Hours of Buried. Maar vooral Buried is echt een zeer simpele film in dit rijtje, if you ask me.

Adrien Brody draagt logischerwijs de hele film. Z’n gehavende gezicht spreekt boekdelen, en of je het nu wilt of niet, als je deze film wilt beleven zul je met ‘m mee moeten gaan op z’n ontdekkingstocht. Dat die tocht behoorlijk nervewrecking is maakt de film niet slecht, eerder ongemakkelijk. Gelukkig nog lang niet zo ongemakkelijk als het vastzitten onder het dashboard van een gecrashte auto, maar de film roept wel die uitzichtloze emoties op. En ja: film is niet altijd gemaakt om slechts popcorn en cola omheen te verkopen…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1316622

5 Antwoorden aan “Wrecked (2010)”

  1. Een soort mengelmoes van ‘Cast Away’ en Hitchcock’s ‘Breakdown’ (’55 – een man ontwaakt in een auto; klem; met geheugenverlies: de hele episode). Brody draagt de film mooi. Fijne zuivere regie. En, nog met een point ook. Inderdaad niet voor popcorn volk.

    -Fabe

  2. Heel gedurfde film vind ik. Zo gedurfd dat het voor de makers inderdaad helemaal verkeerd uitpakt: de film wordt niet begrepen door het gros van de imdb stemmers, en daar ga je dan met je 5,1. Hij boeide mij echter van het begin tot het eind, en inderdaad, het plot had ik helemaal goed dus voorspelbaar is hij wat dat betreft. Maar het plot is wel het laatste waar deze film het van moet hebben. De psychologie van iemand die in the middle of nowhere niet meer weet wie en waar hij is vond ik helemaal super uitgewerkt. Het enige waar je je in zo’n situatie aan vast kan houden zijn je zintuigen, of de informatie die die doorgeven nou echt is of niet. Verder is het grappig dat het gros inderdaad vergelijkt met 127 hours en zo, filmofiel met Rescue Dawn, terwijl ik meer een diep psychologische CastAway zat te kijken ;)

    Ik vind het een aanrader, maar je moet wel weten waar je voor gaat zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *