The Next Three Days (2010)

Okay, om maar met de deur in huis te vallen: The Next Three Days is de minste van de door Paul Haggis geregisseerde films. Ik denk dat het voor mensen die niet zoveel films kijken wel een spannende thriller is, maar als je iets kritischer bent, en weet waar Haggis wél toe in staat is, dan stelt deze film toch wel teleur.

In The Next Three Days (wat overigens een remake is van Pour elle uit 2008) zien we hoe een middelbare school-leraar (gespeeld door Russell Crowe) verandert in een ‘criminal mastermind’. Natuurlijk wel met de juiste redenen, want zijn vrouw (Elizabeth Banks) wordt gearresteerd en ten onrechte (?) veroordeeld voor de moord op haar baas. Maar toch: ik kan me van weinig leraren op mijn voormalige middelbare school voorstellen dat ze tot zoiets in staat zijn. “Maar het is toch film, daarin kan toch alles?”, hoor ik je denken. Inderdaad: in een film moet alles mogelijk zijn, maar het moet wel realistisch zijn in ‘de realiteit van de film’. En als je dan een geloofwaardige film, met sterke menselijke emoties neer wilt zetten, dan past zoiets niet echt.

Toch heb ik me best aardig vermaakt hoor. De vaart zit er goed in, de film is spannend, en het plan waarmee Crowe z’n vrouw uit de gevangenis wil bevrijden is goed uitgedacht, door Paul Haggis dan. Want het is nét iets intelligenter dan de gemiddelde filmkijker zelf zal kunnen verzinnen, maar doordat het maar nét iets intelligenter is, kun je er wel in meedenken. Want sommige stappen zie je zelf aankomen, en sommige zijn wel net verrassend. Dit zorgt er in elk geval voor dat het grote publiek deze film wel ‘vet’ zal vinden. Maar bij mij blijft ie gewoon niet hangen. Ik heb me vermaakt, maar that’s it. En de film bevat zeker een paar scènes waarbij ik dacht: “Hey, als je dit nu eens wat verder uitwerkt, dan wordt het interessant”, maar dat gebeurde helaas niet. Uiteindelijk wordt toch voor de makkelijke weg gekozen, op meerdere momenten…

Zal ik nog meer vertellen, of heb je zoiets van: “Mwah“?
Natuurlijk is dit een betere film dan de standaard Hollywood-thrillers. Maar zoals ik al zei: van Paul Haggis verwacht toch je een betere film, want hij maakte eerder Crash en In the Valley of Elah, en schreef het scenario van Million Dollar Baby.

Wel een hele gave poster trouwens (ook al zul je deze in Nederland nergens zien)..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1458175

Een antwoord op “The Next Three Days (2010)”

  1. Tussen het opgedrongen sentiment en het iets te lange einde zat best een goede film. Het had ook een heel mooi drama kunnen zijn, maar deze is een beetje als een Luc Besson productie (Taken, L’immortal) uitgewerkt.

    Beter thuis op de bank als in de bioscoop denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *