The Boondock Saints II: All Saints Day (2009)

Na 6,5 week niet drinken was dit de film die ik als eerste zag mét een paar baco’s achter de kiezen, en ik vond ‘m VET ;-) .

The Boondock Saints uit 1999 is natuurlijk een redelijke culthit geworden. Een vette film die níet door Robert R. of Quentin T. gemaakt is was in die tijd sowieso al gaaf natuurlijk. Maar nu zijn we 10-11 jaar verder, en komt Troy Duffy met een sequel op z’n enige succes tot dusverre.

Voordat ik verder ga: er schijnt dus een documentaire te zijn gemaakt over het maken van de eerste The Boondock Saints, genaamd Overnight. Want mr. Duffy schijnt nogal een dipshit te zijn geweest bij het maken van die film, als in: hij had al het geld van de wereld om die film te maken, heeft ‘m ook gemaakt, maar is toen volledig de mist in gegaan aan het eind van de post-productie o.i.d.. Wat precies weet ik nog niet, maar uiteindelijk heeft deel 1 dus in maar vijf zaaltjes in Amerika gedraaid, en heeft het tot de videorelease geduurd totdat ’t een culthitje werd. Interesting to know, if you ask me, zeker als je op de extra’s van de DVD van deel 2 hem als een best relaxte gast over ziet komen…

In deel 2 komen we de broertjes MacManus dus weer tegen, teruggetrokken op een boerderij in Ierland. Hun baarden en pruiken zijn net niet lachwekkend, maar het gaf mij wel meteen ’t gevoel: “Neem in deze film maar niks serieus“. En dat is ook precies de instelling die je moet hebben, want als je het wel serieus gaat nemen, dan kun je je mogelijk gaan irriteren.
Ik heb me dus nergens geïrriteerd, maar wel uitstekend vermaakt met deze over-the-top actiefilm. En weet het: ik irriteerde me dus MATELOOS aan films als Taken, Running Scared, Crank en Transporter 3, maar hier dus niet.

Natuurlijk hoef ik hier ook niks over het verhaal te vertellen, want dat is nooit zo belangrijk in dit soort films. Noemenswaardig zijn de bijrollen. Billy Connelly speelt natuurlijk weer papa, maar de opmerkelijkste bijrol is die van Peter Fonda. Echt vrijwel onherkenbaar en met een weird accent: ik vond ‘m gaaf. Daarnaast speelt de suffe Rita uit Dexter hier een compleet andere rol, namelijk die van übercoole FBI-chick Eunice. Eén of twee keer neigde ze naar een “eunuch” i.p.v. een “eunice”, maar dat vergeef ik haar wel. En Clifton Collins Jr. toont weer aan een leuke sidekick te kunnen zijn…

Ja, er wordt weer veel geschoten in The Boondock Saints II: All Saints Day. En ja, veel van de stunts zullen niet écht mogelijk zijn. En ja, het verhaal stelt niet veel voor en is wel wat voorspelbaar. Maar voor een avondje ongecompliceerde actie is dit wél een vette film..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1300851

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *