Oorlogswinter (2008)

Zoals velen hier mogelijk wel weten ben ik niet echt een fan van Martin Koolhoven. Dit heeft overigens minder met z’n films en meer met z’n arrogantie te maken. Dat ik Oorlogswinter pas op Eerste Kerstdag keek komt echter meer doordat ik een winterfilm liever in de winter kijk dan in juli (toen ie op DVD uit kwam). En na het zien van deze zeer goed gemaakte film én het bekijken van vele extra’s op de Blu-ray moet ik m’n mening over Koolhoven bijstellen. Ik heb zeker meer respect voor ‘m gekregen. Alhoewel ik niet denk dat deze film bij de Oscars echt een kans gaat maken…

Uit vrijwel eerste hand weet ik dat ie al zo behoorlijk irritant arrogant was toen hij nét op de filmacademie zat, wat natuurlijk eerder onzekerheid toont. Maar in de interviews die ik na het zien van de film keek leek ie dat toch een beetje los te laten. Mogelijk dat het regisseren van zo’n grote productie hem vermoeid en wat nederiger heeft gemaakt, maar misschien heeft ie ook wel ingezien dat ie z’n onzekerheid niet meer op die manier hoeft te onderdrukken. Want hij heeft met Oorlogswinter gewoon een zeer goede Nederlandse oorlogsfilm gemaakt. Ik vind de vraag van één van de interviewers – “Houdt het dan nooit op, met die Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog?“, refererend aan Carice in Zwartboek – zeker terecht, want hoe lang blijven we daar nog films over maken? Maar dat is misschien wel de enige kanttekening die ik bij Oorlogswinter heb.

Het acteerwerk is behoorlijk goed, zeker van nieuwkomer Martijn Lakemeijer, en dat is zeker ook de verdienste van Koolhoven. Daarnaast beleef je de film ook echt wel een beetje als het boek (waarvan ik niet zeker meer weet of ik dat vroeger ook heb moeten lezen), als in: je zit dicht op de huid van de acteurs, wat identificatie een stuk makkelijker maakt. Daarnaast ziet alles er erg goed uit (mooie loyalties in Brabant en Litouwen, ook al meen ik ergens één “Nee – Nee“-sticker op een brievenbus gezien te hebben ;)), en is het ook interessant tussen de extra’s een zeer open making-of van de behoorlijk goede visual fx te zien.

Ja, ik was aangenaam verrast. Ik wilde typen: “Kijk ‘m, nu er nog sneeuw ligt, want dat verhoogt het inlevingsvermogen“, maar dat geldt op dit moment volgens mij alleen nog boven de rivieren ;-) .

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0795441

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *