Flash of Genius (2008)

Flash of Genius is het waargebeurde verhaal van Robert Kearns…
Robert Wie??? Inderdaad, van die naam zul jij nog nooit gehoord hebben, terwijl je toch tientallen keren per jaar zijn uitvinding zult gebruiken. Hij is namelijk de uitvinder van de interval-ruitenwisser (met verschillende standen), waardoor je je ruitenwisser dus kunt aanpassen aan de hoeveelheid regen. En dat daar dan een film over gemaakt kan worden, kan natuurlijk alleen vanwege zijn strijd tegen onder andere de Ford Motor Company, die zijn idee keihard jatten zonder hem daar iets voor te willen geven…

Flash of Genius is een film over een man die het recht belangrijker vindt dan geld. Zijn strijd voert hem tot het randje van de waanzin (en daarover), maar hij blijft volhouden, ook ondanks zeer lucratieve schikkingsvoorstellen. Hij houdt zelfs zo lang vol, dat geen enkele advocaat meer met hem mee wil gaan, en hij dus z’n eigen redevoeringen moet doen in de rechtbank.

Ik vond Flash of Genius best opvallend. Het is zo’n film die tussen mainstream en ‘cult’ in zit, en zeker in deze tijd waarin de normen-en-waardenloosheid van diverse grote bedrijven steeds duidelijker wordt is het fijn te zien hoe één man toch nog wel wat macht heeft. De film speelt echter in de jaren 60, 70 en 80, dus ik ben bang dat de macht van ‘de gewone man’ inmiddels nog een stuk kleiner zal zijn geworden, but don’t blame a guy for dreamin’.

Robert Kearns wordt overigens goed gespeeld door Greg Kinnear. Naast hem zien we Dermot Mulroney en Lauren Graham als diens vriend/zakenpartner en vrouw. Alan Alda heeft nog een bijrolletje als advocaat. Maar de film moet het niet hebben van de grote namen op het affiche. Eigenlijk is het wel een interessante film voor iedereen die wat kritiek voelt voor de manier waarop grote bedrijven met de wereld om gaan.
Veel spannender kan ik het niet maken, maar dat heeft de film ook helemaal niet nodig…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1054588

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *