Uitslag Oscar-poll 2021..!

Oscar-poll uitslagAnd the WW84-merchadise package goes to…
Mensen mensen, we hebben een winnaar! Het is een paar film-freaks gelukt om maar liefst 18 van de 23 Oscarwinnaars juist te voorspellen. Bij een gelijke stand kijk ik altijd naar wie de poll als eerste heeft ingevuld – hoe later je je voorspellingen doorgeeft, hoe makkelijker het voorspellen zelf blijkt, aldus mijn totaal niet wetenschappelijk valide argumentatie, maar ik blijf de ‘baas’ hier ;) – dus ik kan mededelen dat Robbert Respen zich een jaar lang ‘The King of the Oscar predictions‘ mag noemen. Het merchanisepakket komt zo snel mogelijk zijn kant op.

De drie besten!
Voor de volledigheid, de top 3 van Filmofiel.nls Oscar-poll 2021 is:

  1. Robbert Respen;
  2. Ruud Rovers;
  3. Marcelina S.

Review uitreiking
Als enorm filmfan ben ik deze week met een enorme gaarheid begonnen, want ik heb dus tot 5:15u vanochtend live naar de uitreiking zitten kijken. En wat was het heerlijk om zoiets weer eens live te kunnen ‘meemaken’ zeg. Qua opzet een stuk kleiner (het werd in het verbouwde Union Station gehouden, niet in het ‘reguliere’ Kodak Theatre), maar er werd bijvoorbeeld geen enkele speech afgebroken door een te enthousiast en/of gehaast orkest. Waardoor er dus ook een paar prachtige speeches te horen waren. Zoals die van Thomas Vinterberg, die de Oscar voor Beste Internationale Film won met Druk (a.k.a. Another Round). Het terloops vermelden van het verliezen van z’n 19-jarige dochter in een auto-ongeluk kwam nogal stevig binnen, waardoor hij de film ook prachtig emotioneel aan haar opdroeg. Pfffff…

‘Leuker’ was het wolvengehuil van Frances McDormand, toen ze haar eerste Oscar (als producent) kreeg voor Nomadland (even later gevolgd door het winnen van die voor Beste Actrice). Indrukwekkend was ook Daniel Kaluuya’s stevige speech na het winnen van de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor Judas and the Black Messiah, waarin hij Black Panther-voorzitter Fred Hampton Jr. speelde. De urgente retoriek van burgerrechtenheld Hampton is zeker op Kaluuya afgestraald, want man, wat een toespraak was dat (net voordat hij meldde dat hij de avond niet nuchter zou gaan afsluiten)!
Overigens heerlijk ’tegenwicht’ geboden door de speech van Yuh-Jung Youn, de oma uit Minari. Ze stond redelijk opzichtig te flirten met Brad Pitt, die de winnares van de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol bekendmaakte… ;)

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga-recensie: heerlijke Ferrell-quatsch gemixt met Songfestival-camp...

Helaas weinig extra entertainment tijdens de show. Zo werden de vijf genomineerde liedjes in de anderhalf uur durende ‘rode-loper-vervanger’ vertolkt, waarbij het mij overigens opviel, dat de latere winnaar qua gevoel niet echt bij de film paste (vrolijke dansers in Black Panther-partij-kleding?). Eigenlijk was de meest indrukwekkende vertolking die van het nep-Songfestivalliedje Husavik, uit het hilarische Eurovision Song Contest: the Story of Fire Sage.

Enige echte tegenvaller was eigenlijk het nogal snel afgeraffelde/afgespeelde In Memoriam, waardoor het niet goed/waardig/fijn bij te houden was wie er afgelopen jaar allemaal overleden zijn…

Opvallende winnaars
The FatherKom ik meteen bij de meest opvallende Oscarwinnaar dit jaar. Waar iedereen verwachtte dat Chadwick Boseman postuum geëerd zou worden voor z’n mooie ‘onmachtige’ rol in Ma Rainey’s Black Bottom, ging de winst naar sir Anthony Hopkins, voor z’n rol in The Father (die ook verrassend de Oscar voor Beste Aangepaste Scenario won). Voor de deelnemers aan de poll was dit ook de grootste verrassing, want nog geen 9% van de deelnemers had Hopkins’ winst voorzien! Vergelijk dat met de makkelijkst te voorspelbare winst (die van Soul als Beste Animatie (terwijl ik Wolfwalkers eigenlijk ‘beter’ vond)), die door bijna 70% van de deelnemers als winnaar was voorspeld…

Okay winnaars: nogmaals gefeliciteerd (ik heb ze natuurlijk eerst benaderd om te vragen of ik hun namen mocht openbaren), en hopelijk kunnen we volgend jaar zo goed als alle genomineerde films weer op de plek zien waar je film in mijn ogen móet zien: in de bioscoop..!